Önéletrajz

    Veér Mátyás a Stuttgarti Operaház Zenekarának tagja, a Würzburgi Zenei Egyetem tanára és "S.E. Shires" művész. 

     A basszusharsona mint szóló hangszer hatalmas fejlődésen ment keresztűl az elmúlt 20 évben. Mára hatalmas modern repertoár áll rendelkezésre és egyre több versenyt is rendeznek világszerte.    

     A mai basszusharsonás társadalom egyik legkiemelkedőbb tagja Veér Mátyás. Zenész családban nevelkedett és már egészen korán 8 évesen elkezdett harsonázni. A harsonázással párhuzamosan énekelt a Magyar Operaház Gyermekkórusában, majd a Bartók Béla Szakközépiskolában Avar Antal növendéke lett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző intézetében Sztán Tivadar, majd a mester képzésben Dr. Hőna Gusztáv segítségével sajátította el a harsonázás fortélyait.

     A zeneakadémiai évek alatt részt vett Magyarországon a Balogh-Zilc és az Országos Főiskolai Harsonaversenyeken amelyeken 1. helyezést ért el. Ugyancsak a dobogó legfelső fokán állhatott a következő nemzeközi versenyeken: New Orleans USA, Birmingham UK,·Jeju Korea( JIWEF )és Budapesten az 1. Nemzetközi BMC basszusharsonaversenyen. Nincs még egy basszusharsonás a világon akinek sikerült volna ezt a 4 nemzetközi versenyt megnyernie. A Corpus Harsonakvartett tagjaként ugyancsak 3 nemzetközi aranyérmet szerzett Helszinkiben, Guebwillerben és Münchenben.

     Mátyás zenekari karrierje is szépen alakult az évek folyamán. Néhány év hazai munka után tag volt a következő zenekjarokban: Katari Filharmonikus Zenekar, Holland Filharmonikus Zenekar, Esseni Fiharmonikus Zenekar. Jelenleg a Stuttgarti Állami Zenekar tagja.

     Zenekari karrierje során sokszor hívták vendégművésznek a következő zenekarokba: Philharmonia London, Palau De Les Arts Reina Sofia Valencia, BBC Wales Symhony Orchestra, Sinfonieorchester des Bayerische Rundfunk, Royal Concertgebouw Orchestra, Copenhagen Philharmonic Orchestra, Opera North Leeds, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Radio Philharmonic Orchestra Netherland, The Hallé Orchestra és a Residentie Orchestra Netherlands. Többek között az alábbi világhírű karmesterekkel is dolgozott együtt: Cornelius Meister, Lorin Maazel, Andris Nelsons, Daniele Gatti, Lahav Shani ,Ingo Metzmacher, Sir Mark Elder és Jac van Steen.

     Mátyás szóló karrierje elég hamar elkezdődött. Az évek folyamán rendszeres fellépője lett szólistaként, tanárként vagy zsűritagként nemzetközi fesztiváloknak mint például a Slide Factory Netherlands, International Trombone Festival, Dutch Bass Trombone Open, Laetsch Trombone Festival, JIWEF Korea, Singapore Low Brass Festival és a Slider Asia Fesztivál, Jin Bao, Corno fesztivál. Eddig 3 lemeze jelent meg Bass Trombone Carnival és Hit It! és Sunrise címmel.

Mátyás nagyon fontosnak érzi a fiatal generáció tanítását ezért 2017-től saját harsona tábor szervezésébe kezdett "Hungarian Trombone Camp" néven. Ezen az eseményen minden évben 50 szerencsés harsonás vagy basszusharsonás vehet részt, akik· elsajátíthatják a magyar harsonázás legapróbb titkait is